Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Wednesday, February 20, 2013

# Jumpa sahabat lama

Assalamualaikum.

Hampir terlupa nak blogkan kisah ini. Pertemuan singkat dengan sahabat se-universiti dan se-KEMBARA ibu. Senior yang macam tak senior pun hahahaha. Tapi ibu tetap respect dia seperti seorang 'abang' walaupun ibu tak pernah panggil dia dengan permulaan abang.

Jap, nak imagine kalau ibu panggil sahabat ibu ni dengan panggilan Abang Jue..hahahaha macam mau putus urat pankreas ibu bergelak dan digelakkan! 

Masa cuti panjang Januari lepas (Maulidurrasul + Thaipusam), sahabat ibu ni ada datang ke Johor. Ingatkan dah tak jadi nak mai JB sebab sunyi jer, sekali dah sampai baru sms :
 

"CK, aku dah sampai JB. Duk kat Tune Hotel. Dimanakah anda. mau belanja aku tak?".
Mujur ibu tak balik Singapore lagi. Ayah pulak tengah off. Oklah, lambat sikit masuk Singapore. Kalau niat baik, Allah pasti buka jalankan, in shaa Allah.  So, alang-alang ibu nak balik oversea sana, ibu pun ajakla jumpa kat JB saja. Dia pun baru sampai, ibu pun senang. Lepas jumpa terus masuk CIQ.

Janji di atur. Kami akan berjumpa di Dataran Bandaraya JB. Sesungguhnya, ibu baru tau namanya. Ibu panggil dataran yang ada jam besaq saja hehehe. Jue ada GPS, senang la dia cari tempatnya. Walaupun dah hampir 5 tahun ibu jadi warga Johor, inilah baru kali pertama ibu akan menjejakkan kaki kat dataran ni. 2 kali pusing jugak nak cari entrance ^_^

Dari jauh, ibu dah nampak susuk tubuh yang lansing itu! Tengah dok bergambar dengan anak-anaknya. Kak Sally (nama mau bagi glemer ya kak!) tengah pegang camera terus snap gambar ibu sekeluarga. Bertahun kami tak jumpa. Last rasanya masa depa kahwin tahun 2003 ke 2004 ek? Lupa la pulak. Yang pasti ko tetap kering dan keding...
 

Lepas salam-salam dan peluk cium, anak-anak penyambung persahabatan kami dipaksa bergambar bagaikan tangga di tangga. Lepas tu, ayah bagi cadangan makan kat Benafee Cafe. Katanya dok tengok FB kawan-kawan dia makan kat situ macam best. Oklah, give a try katanya. Kami pun bergerak ke tempat pilihan ayah.
 

Makan-makan dan sembang-sembang. Tapi tak serupa kan gosip masa zaman remaja dulu. Masing-masing kalut dengan anak-anak hahaha. Ibu yang kalut dengan twin yang bagai burung terlepas dari sangkar. Maklumla, selama ni asyik makan kat rumah. Sekali dapat makan kat kedai, dia punya graf aktif tu, perghhhh..

Walaupun singkat pertemuan, jadilah kan. Masa berubah. Kalau dulu tak dak masalah nak lepak sampai larut malam tepi longkang, tak puas sambung ke cafe pulak. Nyanyi-nyanyi sambil main gitar walaupun sumbang. Bosan, masuk hutan trekking tengah malam walaupun esok ada final exam!

Camping yang banyak kenangan dari mula sampai la nak balik ke KL.

Saja ibu tampalkan gambar kenangan xpdc santai terakhir kami bersama-sama. Masa ni kami semua dah kerja. Cuti Chinese New Year, kami janji ramai-ramai nak camping lepak di Baha Camp Jelawang Jungle. Sapa yang kaki panjat gunung, pasti tau tempat ni kat mana. 

Masihkan korang ingat, lepas makan malam menu ayam bakaq tu malam tu, di dalam gelap ditemani cahaya lampu camping gas tu, ramai yang buat pengakuan dan declare akan menamatkan zaman bujang! Lepas sorang, sorang...kenangan.


Dan ini gambar terkini Jue bersama isteri dan anak-anaknya. Walaupun dia kahwin dulu, tapi ibu tetap menang dari segi bilangan anak hahahaha..sebab ibu berjaya potong di corner!

Kenangan  memang sentiasa indah bila dikenang. Aku rindu korang!

Sumber gambar adalah dari koleksi Jue! Gua cilok ekkk  ^_^

No comments:

Related Posts with Thumbnails