Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Tuesday, February 5, 2013

Update : Main masak masak


Assalamualaikum.

Maaf, blog ibu tak berupdate. Ibu tak berapa sihat. Selsema menyerang Sabtu lepas membawa sehingga ke hari ini. Alhamdulillah, dah beransur baik pun. Baby adik pun sama. Lepas 6 bulan tak pernah kena selsema, weekend hari tu kena jugala pam inhealer 2-3 kali sebelum tidur.

Dah lama ibu tak up entry masak-masak ibu kan!?

Ibu baru mula nak berpuasa Isnin - Khamis secara istiqamah. Harap berjayalah! Adat bila puasa ni, nampak makanan apa pun semua sedap. Sembang bab kahwin boleh pulak terbayang nasi beriyani dengan kambing, kuah panas dan papadom dalam pinggan. Memang syaitan banyak sungguh menggoda dan menambahkan nafsu makan ibu. Sedangkan berpuasa tu, nak buat ibadah sambil menjaga kesihatan.

Makin hampir petang, kepala mula la pikiaq apa nak makan untuk berbuka. Kalau ibu dengan anak-anak saja, ibu belasah masak apa yang anak-anak boleh makan, ibu cuma tumpang. Kalau ayah ada, kena adjust sikit pikiaq perut ayah sama hehehehe syurga isteri kan di bawah tapak kaki suami. Tetiba off topic hehehe

Minggu lepas ibu ada buat popia goreng. Bahan mudah saja. 
  • Taugeh dan karot yang telah dirincik halus. Ibu goreng tanpa minyak untuk lembutkan saja. Masukkan garam dan lada sulah buat penambah perisa.
  • Agak layu, masuk masuk pinggan. 
  • Buat telur hancur. Angkat dan gaulkan dengan bahan sayur yang dah masak tadi.
  • Untuk kulit ibu guna spring roll (kulit popia instant). 
  • Gulung dan goreng. 
  • Makan panas-panas cicah dengan sos cili saja. Nak sedap, buat ayaq tea O panas!

Yummmy! Ayah suka, anak-anak tok sah kata laa... Ibu yang paling gembira, sebab cepat dan mudah nak siapkan. Cobaan masa nak membalut saja, anak-anak meruntun nak makan tak dan-dan.

Maka terhasil lah, popia runtunan cinta!


Sepeket spring roll ada 50 keping. Membazir kalau tak gunakan. Minggu tu 2 kali ibu buat popia :P

Ada lagi balance. Malam tadi ibu buat murtabak mini selepas terpengaruh dengan post kat FB. Bahan-bahan, ibu adjust guna apa yang ada kat dalam peti ais ibu saja.


  • Kubis (rincik halus)
  • kentang, bawang holland dan sosej potong dadu.
  • Tumis bawang putih, masuk bawang holland, kacau sampai layu.
  • Masuk rempah daging 2 sudu. Kalau nak pedas boleh tambah cili giling. Ibu tak letak sebab pikiaq perut anak-anak samakan..
  • Tambah air (agak-agak untuk empukkan kentang), masukkan kentang dan sosej.
  • Tambah garam, gula dan lada sulah. Nak hampir kering, masukkan kubis.
  • Masak sampai kering. Kalau ada daun sup, masukkan. Bau mesti lagi up, tapi ibu takdak stok ^_^.
  • Pecah 2 biji telur dalam mangkuk, kautkan inti yang dimasak tadi ke dalam mangkuk telur. Gaul rata.
  • Sambil-sambil panaskan pan roti canai (pemanggang ajaib pun boleh). Letak minyak sikit.
  • Letakkan inti di atas spring roll. Lipat, letak atas pan, goreng macam orang jual murtabak/roti canai buat.
  • Api mau slow, agak telur kat dalam membeku. Angkat. Siap


Dan hasilnya, memang tak mendukacitakan. Rasa lagi sedap dari hat jual kat pasar ramadhan. hahahahaha..puji diri melambung tak henggatkan..


Sesungguhnya, air tangan isteri dan ibu tetap sedap sebab ianya dimasak dengan penuh rasa cinta dan kasih sayang, walaupun ianya hanya menu yang simple dan mudah.
 

Selamat mencuba puan-puan!


2 comments:

azieazah said...

Saya pun dah lama tak buat popia. Inti saya pun simple. Sebab anak-anak kurang gemar sengkuang tauge tu, saya gunakan mixed vege + bebola ayam perasa vege. Cara masak sama.

Yang pasti makan time panas-panas tu, perhhh!

Zakiyah Zainon said...

bebola ayam ekkk....boleh diusahakan!
hehehe

Related Posts with Thumbnails