Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Tuesday, February 19, 2013

#Pizza

Assalamualaikum.

Sejak ada magic pan ni, memang ibu suka buat pizza. Senang dan mudah. Cumanya, kalau penyakit M menyinggah, yang mudah dan senang pun terpaksa mengalah!

Ada kawan-kawan yang minta ibu sharekan resepi nak buat pizza dalam magic pan ni. Sebetulnya, ibu tak lah terror sangat pun. Sebab ibu sendiri pun suka try and error. Luckily, percubaan ibu berhasil. Itu saja... hehehe

Ada yang dok cerita, doh pizza tak menjadi. Errmm...ibu pun sebenarnya tak pakar. Ibu google resepi dan ingat petua dan pesan maktok saja. Masa maktok buat dulu, ibu dok tepi jeling-jeling saja. La ni baru nak praktis, mujuq menjadi!

Seperti biasa, resepi ibu adalah agak-agak saja. Sukatan adalah sesuka rasa. Sukatan yang ibu bagi ni adalah untuk 2 adults dan 3 kids makan. Size magic pan ibu yang besar tu, 32 cm kot.

Ini adalah langkah kerja yang ibu amalkan setiap kali buat pizza. Kalau tak nak ikut pun tak pa. Buat la ikut kesesuaian anda masing-masing ya.

1. Ibu guna 3 sudu kfc yis kering (mauripan). Masuk dalam mangkuk yang kering. Secawan air suam (suam kuku, jangan terlalu panas) ibu campur dengan gula (dalam 2 1/2 sudu besar). Lepas tu tuang dalam mangkuk yang ada yis tadi dan kacau sebati. Lepas tu biarkan selama 10-15 minit.  Kalau yis tadi hidup, dia akan berbuih selepas dibiarkan dalam 5-6 minit. Kalau tak berbuih, sila bancuh lain hehehe

2. Ibu rebus 5 batang sosej. Sambil tunggu sosej mendidih, ibu prepare untuk doh.

3. Ibu guna 2  cawan  tepung (cawan plastik IKEA warna warni). Masukkan 5 scoops susu tepung (belasah susu baby hahaha), 2 sudu minyak masak (ganti majerin) dan air garam (agak-agakla). Kemudian ibu gaul dulu.

4. Bila yis dah kembang, campurkan dalam tepung dan gaul. Agak-agak la agar tak terlalu lembik atau keras. Ibu suka lembik-lembik ala-ala melekat kat tangan masa uli sebab nanti doh pizza lagi lembut. Ada yang letak lemak sayuran tapi ibu tak guna pun.

5. Bila dah siap adun, tinggalkan doh dalam 30 minit supaya ia naik. Ibu tutup dengan kain lembab dan letak di atas periuk yang berisi air panas (konon nak cepatkan pengembangan heehehe).

5. Bila dah naik, tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin (petua). Kemudian, ibu angkat saja doh dan tempekkan di atas magic pan yang sudah di sapu dengan sedikit butter/majerin. Ratakan dan tarik-tarik doh mengikut size pan anda yer puan-puan.

6. Ambik garpu, cucuk-cucuk sikit doh yang telah anda ratakan tadi (petua jugak). Ibu guna balance kuah spagetti (lengkap tomato, mushroom dan daging) dan taburkan di atas doh. Kalau tak dak, anda boleh sapu tomato puree di atasnya. Lepas tu susun sosej di atasnya. Last sekali taburlah cheese. Ibu guna cheese yang 4 segi tu (apa yang ada), terpaksalah gunting dulu then baru tabur...




7. Api mesti slow. Kalau kuat nanti kat tengah hangit. Ibu tinggikan sikit para dapur tu untuk dapatkan api yang sekata (kononnya la) dan berjaya hehehe. 5 minit pertama, ibu biarkan pan tu terbuka, lepas tu ibu tutup untuk 10 minit yang seterusnya.

Masak dalam 15 - 20 minit sahaja. Pizza kita dah masak pun. 



Sebenarnya, untuk inti pizza ni terpulang pada kita nak letak apa pun. Kalau dulu, ibu masak dulu intinya. Segala sayur-sayuran (nenas, cili bangala, tomato, mushroom) dan sosej ibu tumis sedikit dengan rempah kari dan masak hingga sebati. Kemudian tabur di atas doh dan last sekali tabur cheese.

Memasak ni mudah sebenarnya (kalau tak dak sakit M). Itu pun kalau kita tak payahkannya dengan prosedur yang ntah apa-apa ntah, bertambah payah lagi kalau sakit malas pun bertambah. Pada ibu, asalkan cukup rasa dan kena dengan tekak kita sekeluarga, ok la tewww....iya dak?

Nak dengan tak nak saja....

3 comments:

azieazah said...

Wahhh kira menjadi sangat la tu. Satu pan camtu, boleh kenyang sampai malam.

Zakiyah Zainon said...

a'ah kak..kalau buat satu pan tu, cukup seisi keluarga. Jimat! kalau order pizza hut atau dominos mau 30 hengget jugak tu..hehehehe

edaleeja said...

tenkiu my dear CK..kak ja kene try ni.. bahan2 mcm ada je kt umah, ooppss mauripan kene beli.

nnt i plk tayang pizza magic pan ye hehehehe. tq again

Related Posts with Thumbnails