Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Monday, March 11, 2013

#Halal dan Haram

Assalamualaikum.

Macamana nak mula menulis ni? Tetiba blank tak tau nak mula. Pastu jari terus menaip ayat ni..hahahahha

Oklah, ibu nak kongsi pendapat ibu tentang status 'Halal Haram' dalam ingredients makanan ringan kita hari ini. Rasanya, mesti ramai pembaca blog ibu biasa terjumpa post di FB pasal makanan A tak boleh makan sebab ada bahan Exxx atau air jenama Y ni tak boleh minum sebab ada bahan Exxx. Dan selalunya bahan E yang dikaitkan itu mesti dikatakan mengandungi lemak babi, kan?

Sebagai seorang muslim, apatah lagi seorang ibu,memang ibu sangat takut bila mula baca post yang di share-kan di FB. Mula la timbul perasaan was-was akan ke-halal-an sesuatu makanan itu. Nampak di plastik ada cop HALAL, tapi keluar kat FB tak halal pulak. 

Keliru!

Yang buat rasa hati tersentap tu, bukan apa. Sebab makanan yang diwar-warkan tu, ibu dah belasah sejak zaman berzaman pun. Bila disebarkan ada kandungan yang tak halal, adeeehhhh...takkan nak telan ayaq tanah kot! hehehehe



Salah satu makanan yang dihebohkan status tak halal nya adalah ROTA. Percaya tak, disebabkan info ni, bertahun-tahun ibu tak makan rota dan lain-lain makanan yang disyaki, apatah lagi belikan untuk kakak. Pringles pun terpaksa dikorbankan dari di beli walaupun itulah jajan kegemaran ibu kalau memandu long distance.

Hinggalah kelmarin, nenek ada beli Rota dan bagi kakak serta twin makan sambil tengok tv. Uhuk! Ibu telan ayaq liur tengok sebab dalam minda selama ni dah ada rasa was-was. 

Lahaiii...depa dah belasah baru ibu nampak!





Entah macamana rajin terlebih, ibu pun google di Portal Rasmi Halal Malaysia. Masukkan nama syarikat yang mengeluarkan produk ni, tertera status halalnya yang sah sehingga 2014.

Tersenarai juga produk-produk keluaran syarikat yang sama yang sijil halalnya masih diperakui sah.

Hati terasa tenang dan lega. Takkan JAKIM nak senang-senang keluarkan status halal sesuka hati. Kalau gitu, tanggunglah dosa nanti. Ibu yakin JAKIM menjalankan tanggungjawabnya dengan amanah.

Ibu terus mencari lagi info.

Terjumpa sebuah website yang menyenaraikan senarai E code termasuklah semua yang dikatakan tidak halal. Ibu semak dan masukkan kod-kod yang disyaki. Alhamdulillah, halal. Siap ada penerangan lagi. Kalau bahan itu syubhah, status Musbooh akan tertulis di situ. Kalau tak halal, terus tulis haram warna merah. Kalau nak semak, sila klik kat sini.

Sebagai pengguna Islam, ibu rasa website ni sangat-sangat membantu. Insya Allah, ianya telah dapat menghilangkan rasa was-was ibu selama ini. 

Perasaan was-was ini adalah penyakit yang perlu diubati. Selagi ada rasa was-was, buat apa pun tak tenang kan!?




Islam itu mudah. Tapi banyak umatnya yang suka menyusahkan. Sesuka hati keluarkan maklumat yang belum sahih kebenaran.

Ibu tahu, niat tukang kongsi tu asalnya baik, untuk berkongsi dan ingat-mengingati. Agar semua umat islam berhati-hati. Tapi kalau maklumat yang dikongsikan tu tidak pasti kesahihannya, kan dah jadi fitnah. Dosa pulak yang dapat.

Apapun, makanan ringan ni memang tak bagus diamalkan. Kandungan MSG, pewarna dan lain-lain bahan sintetik memang sedia maklum diketahui adalah sangat tinggi. Makan sekali sekala boleh la kan, orang kata buat lepas gian.

Makanan yang sah halal jangan la kita sesuka hati nak haramkan ya. Kalau beli makanan yang halal dari sumber yang haram, haaaa...tu lagi bahaya! Nampak halal, tapi batinnya adalah dari sumber yang haram. Contohnya duit yang diperolehi adalah duit kuntau atau hasil judi atau sebagainya!

Apapun, lepas ni boleh la ibu beli Pringles buat bekalan semasa memandu balik kampung nanti, ahaks! (^_^)

Peringatan : Jangan ajar anak-anak anda makan makanan ringan! Nanti depa berebut dengan kita!

Sekian!

No comments:

Related Posts with Thumbnails