Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Tuesday, April 9, 2013

#Cabaran ibu lepas outstation!

Assalamualaikum.

Sambung lagi kisah di minggu yang ibu tak update tu. Kira ni entry qadho! hahahaha entry pun boleh qadho ekkk...

Sepanjang ibu ber'outstation', setiap hari ibu akan call anak-anak. Pagi dan malam.  

Kelas ibu sepanjang kursus sangatlah pack. Kalau biasa dulu setiap kali rehat untuk lunch, ibu pasti dapat bergolek-golek di atas katil, tapi untuk kursus ni, naheeei!

Faktor yang sebabkan hal ini berlaku ada 2. 
Pertama, kelas yang panjang sehingga melebihi tentatif di dalam jadual. Kelas dipenuhi dengan aktiviti persembahan yang perlu diselesaikan oleh setiap orang pelajar.
Kedua, faktor lokaliti. Bilik dan tempat kursus terpisah dan jauh. Maka, masa rehat hanya dihabiskan di tempat makan, rehat di sana sambil bersembang, kemudian masuk semula ke kelas.
(Penerangan di atas adalah sebahagian aplikasi Hi-Impact Presentation. Tambah dengan gaya, jadilah!)

OK, back to the track!

Mama melaporkan yang abang dan adik saling berduet batuk dan muntah-muntah. Adik dah mula selsema. Kakak ok, tak dak masalah! Terlebih seronok sebab ada geng bermain. 

Berita adik selsema teruk agak merisaukan ibu. Bukan tak sayang abang, tapi ibu tau abang ok! Abang, kalau dia selsema, dia akan batuk dan akan berusaha untuk muntah. Senang sebab kahak akan keluar. Lain dengan adik, kalau dia selsema, batuk, muntah - adik mengelak muntah telan balik kahak yang ada!  

Habis kursus, berdesup ibu balik ke Pasir Gudang. Sebelum kursus dulu, ibu ada plan nak singgah kampung di Pengkalan Balak atau mungkin singgah rumah keluarga angkat di Kg Gadek. Dah dekat kan tapi semua cancel bila adik tak sihat.

Pukul 5++ ibu sampai Pasir Gudang. Singgah kolej sekejap bertanya khabar kawan-kawan ibu yang baru selesai validasi untuk kenaikan pangkat. Elok masuk opis, hujan pulak turun dengan lebatnya. Stranded la sekejap kat opis. 

Hujan reda, ibu jemput kakak kat sekolah. Peluk cium kakak lepaskan rindu. Dalam kereta, kakak cerita yang dia menangis kat sekolah sebab rindu kat ibu. Hahahaha..maklumla, dah lama tak kena tinggalkan!

Sampai kat rumah pengasuh, mama bercerita adik yang selsema dan batuk yang agak teruk. Ibu tengok perut adik (indicator adik semput) masih ok, tapi gaya adik bercakap macam termengah-mengah. On the way balik rumah, singgah dulu klinik untuk check up adik.

Doktor  as usual advise ambik gas. Dah lama adik tak ambik nab ni! Tapi adik hebat kali  ni, siap berjalan sendiri ke kerusi hahahaha. Asal muka nak nangis jugak bila nampak corong gas tu. Ibu puji adik hebat macam Ajiboy! Adik kuat macam Ajiboy. Five ibu, Ten ibu - terus ok!

Adik hebat! Boleh buat peace lagi!

Malam pertama ibu di rumah selepas kembali dari outstation, kena la kerja lebih sikit kan! Abang dan adik masih batuk dan muntah beramai-ramai di tengah malam. Tengah-tengah malam, tukar toto baru. Betul-betul balas dendam dengan ibu hehehehe

Alhamdulillah, sampai hari ni, abang dan adik dah makin ok. Selsema dah sikit-sikit saja. Batuk dah tak dak. Tidur malam dan nyenyak dan tak berbangun batuk-muntah lagi.

21-25 April ni iu ada kursus lagi di KL. Jenuh jugak buat plan nak uruskan anak-anak tanpa susahkan mama (kalau boleh). Apapun, kena tunggu esok lepas SPR buat pengumuman tarikh pilihanraya, baru ibu boleh plan dengan betul.

Nak plan pi kursus pun kena tunggu tarikh pilihanraya tau!!!!! 
Ini kalilaaahhhhh...

No comments:

Related Posts with Thumbnails