Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Thursday, June 27, 2013

#Bola Kampung dan Cucu Raja

Assalamualaikum..

Pernah tengok siri kartun Bola Kampung? Sebelum ni, ibu tak pernah tengok sebab rumah ibu tak dak astro. Rupanya Mac 2013, Bola Kampung the Movie dah keluar wayang. Bila ayah download, baru la ibu tau adanya siri dan filem kartun yang popular selain Upin dan Ipin.

Selepas Upin dan Ipin, Bola Kampung the Movie ni dah jadi kegemaran 3 beradik ni. Bila dah suka, asal on tv ja " Ibu nak bola kampung! Nak bola kampung". Satu hari mau lebih 10 kali depa dok mengulang cerita tu. 

Kalau nak stop, ibu kena buat rampasan kuasa. Paksa depa lena, siap tampor-tampor (manja) bontot masing-masing, baru ibu dapat balik remote tu!




Jalan ceritanya agak menarik jugak la. Ibu pun boleh juga layan masa first time. Tapi bila dah 4o kali ulang tayang, tak mau la jugak kan! Tapi kalau nak bagi depa dok diam dan tak kacau kerja ibu, haaaa..ini lah caranya! Memang berkesan.

Kalau nak tau sinopsis cerita ni, boleh la baca kat sini.

Satu hari, kakak berbual dengan ibu. Tiba-tiba saja dia buka topik. Masa tu ibu baru saja ambik kakak dari taska dan on the way nak ke rumah mama.

Kakak : Ibu..ibu...Bonda tu apa?

Ibu : OOOooOo...kakak tanya yang cerita bola kampung tu ekkk..

Kakak : A'ah...kan puteri tu dia sebut bonda..

Ibu : Bonda tu sama la dengan ibu. Kalau ayah tu jadi ayahanda. Kan puteri tu panggil ayah dia ayahanda kan? Kalau raja-raja yang macam princess tu, memang kena cakap macam tu. Ibu jadi bonda, ayah jadi ayahanda, anak jadi anakanda.

Kakak : oooo...ibu jadi bonda. Ayah jadi ayahanda. ok...ok..

Lepas tu ada lagi la potpet-potpet lain yang kakak tanya. Baru-baru ni, 3 beradik tu dok sembang-sembang dalam kereta. Nama ibu dan ayah pun terlibat sama dan terpaksalah dengar-dengar apa yang depa dok bualkan tu dalam kereta.

Tetiba....


Kakak : Ok..ok...ibu jadi bonda. Ayah jadi ayahanda. Macam yang kat dalam cerita Bola Kampung tu.

Adik : adik jadi bola kampung. Hebattt!

Ibu : Bola kampung tu sapa adik?

Adik : Bola kampung tu....yang shepak bola tu....

Ibu : OooOoooo....

Kakak : Ok...ok...dengar sini kakak cakap. Ibu jadi bonda. Ayah jadi ayahanda. Adik jadi Iwan.




Ibu : Abang?

Kakak : Abang jadi Sabok.

Ibu : Sabok! Sabok yang gemok tu kan....

Kakak : A'ah...yang suka gigit daun tu...

Ibu : Kenapa abang jadi sabok?

Kakak : Sebab abang gemok macam Sabok! (sambil kakak gelak)




Ibu : Habis tu kakak jadi apa?

Kakak : Alaaa...kakak jadi yang princess tu laa...Puteri Amanda!



Hambooiiii......! Tapi mana la tau kan, kot-kot bertuah anak ibu ni, jadi cucu menantu Raja Saudi ka. Dapat la ibu pi Mekah selalu hahahahahha. Musim haji, dapat duduk istana atas bukit tu macam yang mutawwif ibu sebutkan masa kat sana dulu!

Tapi ayah kata, jadi cucu menantu Raja Brunei pun tak pa. Dekat sikit! Hebatkan cita-cita ayah dan bonda kakak ni! hahahahahha 

Manala tau kann. Tuah ayam nampak di kaki, tuah kakak, kalau Allah kata jadi, maka jadi! 

Aminnnn!

1 comment:

Irfa said...

katun bola kampung ni feveret anak2
ulang ulang x penah jemu

Related Posts with Thumbnails