Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Thursday, June 20, 2013

#Jerebu

Assalamualaikum..

Rasanya semua dah tau, negara kita sekarang sedang mengalami masalah jerebu yang teruk. Kawasan Pasir Gudang antara kawasan yang teruk mengalaminya. Kalau ikut API yang ikut follow dari Yahoo!, bacaan pada pukul 7 pagi tadi mencecah 190 - ibu dah mula rasa tak selesa. 

Bayangkan Muar yang mencecah 337 pagi tadi!

Kalau tak salah ibu, bacaan API 200 dah menunjukkan keadaan udara yang tidak sihat. Malam tadi, ayah text ibu bagitau API di Singapore adalah 290! Changi Airport dengan Pasir Gudang bukanlah jauh mana sangat kalau ikut radius, cuma dipisahkan dengan laut saja.

Ayah balik rumah Subuh tadi, lengkap ber'facemask'. Ayah kan kerja outdoor. Kalau tak pakai tu, mau hitam lubang hidung ayah. Kata ayah, PSI/API Singapore semalam, pecah rekod. 300++..terburuk setakat ini!

Pagi ini, admin opis ibu dah mula mengedarkan facemask. Alhamdulillah, sejak pagi ibu dah pakai. Dalam kereta nak pi makan pun pakai. Kat kedai makan saja bukak sebab nak makan kan! Lepas tu pakai balik.



Now, dalam opis pun pakai. Ruang kerja ibu ni dah mula berbau asap. Tak tau mana nak lari. So far, kawan ibu kata  library masih ok sebab library opis ibu ni kat bawah tanah. Mungkin selamat sebab asap akan naik ke atas kan. Kalau keadaan mendesak, jap lagi ibu serbu la library!

Hmmmm...apa yang berlaku ada hikmahnya. Dengan asap yang tebal macam ni, kemungkinan nyamuk aedes yang sedang menggila menyebarkan denggi di kawasan kejiranan ibu ini akan mati!

Cuma kita yang manusia ni, perlu bersabar sedikit dengan ujian Allah! Ambil yang positif atas setiap kejadian yang Allah tentukan!

Apapun, ibu masih setia menanti kot-kot Jabatan Alam Sekitar nak umumkan cuti darurat! hahahahahaha..ambik kesempatan sungguh!

2 comments:

Sharifah Nadzarah said...

ye lah...makin terukkan jerebu kat jb ni...trpk gak..mcmane yg kat muar tu...mesti susah nak bernafas...ofis sy pun dah mcm berasap je ni...

Faramin said...

betulla che kiah,jerebu teruk sangat.kalau kt kl ni pun dah macam ape,kt sana lagilah.take care che kiah.

Related Posts with Thumbnails