Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Tuesday, June 25, 2013

#E1 - Pengembaraan ke Taman Syurga


Assalamualaikum.

Pengembaraan ibu ke Taman Syurga agak berliku juga. Berliku sebelum pergi saja. Nanti ibu coretkan jika berpeluang. Alhamdulillah dah sampai di sana, ibu dapat buat 'kerja' dengan tenang dan sepenuh hati. Dan yang paling penting sihat walafiat walaupun bertukar cuaca.

Ibu bertolak dari KLIA pada 23Mei2013 jam 2 pagi. Pukul 10 malam dan kena berkumpul di KLIA. Memang ibu langsung tak kenal jemaah kumpulan ibu yang lain selain ahli keluarga ibu saja hehehehe. Kat KLIA tu, kami dok teka meneka - " haaaa, tu grup kita la tu. Beg sama!" hahahaha



Team dari Kedah. 

Makndak (duduk), dari kiri Adik Zuhaida, mak teh, maktok, maknjang, Adik Zahir, 
ibu (tepi troli), Adik Ariff (sepupu) dan 
paktam (ayah Ariff - bukan jemaah tapi tukang lambai!


Eh..ada satu lagi grup yang ibu kenal, dari Johor. Sebab masa kursus umrah, kami kursus sekali di ABIM Bandar baru Uda. Keluarga Kak Aloha (suami, ibu dan ayahnya)!

Ibu dan team bertolak dari Kedah dengan penerbangan paling awal. Flight 8 pagi pada 22Mei2013, AOR - KLIA. Kalau ikut ibu, ambik flight malam hahahaha..elok sampai dah pukul 10! Tapi maktok, tak bagi, suruh awal. Kang jadi apa-apa, susah!

Naik flight KLIA-DXB pukul 2 pagi. Mata semua dah lalok. Ibu duduk seat kembar empat, paling belakang sekali hahahaha...belakang seat ibu adalah toilet. Boarding saja, terus masuk toilet dulu. Lawatan tapak katanya, sebab lama ni nak duduk dalam kapal terbang. Tandas yang mesti dilawati dulu untuk melihat keserasian bersama.

Serasi, cuma sempit! Dalam kapal terbang kan... jangan harap la nak luas macam kat rumah sendiri! hehehehe

Elok saja flight take off, ibu dah pejam mata. Serius, ngantuk! Pukul 2 pagi lebih masih tak tido lagi. Dah la masa bertolak dari Kedah tu, sebelum Subuh dah keluar rumah. Cer bayangkan pukul berapa jam saja ibu tido dalam masa 2 hari.

Baru gaya nak nyeyak, ada pulak makan! hahahahaha...Buruk lantak pulak rasanya, makan sambil pejam mata!. Habis je makan, teruih lena. Nyenyak pulak tu, siap angkat kak bersila bagai! Bila masa pramugari/ra kutip balik bekas tu tak sedar....

Bila bukak mata, tak lama lepas tu dah landing kat airport Dubai. Pukul 450 pagi waktu sana. Memang perjalanan lancar. Semua on time saja. 2 jam saja transit memang cukup-cukup untuk urusan seterusnya saja. Tak dak chance nak ushar kedai kat dalam tu hehehehe

2 jam tu untuk : Turun flight - naik bas - masuk terminal - check in connecting flight - lincah bergerak cari gate - lepas hajat 'puas-puas' - solat subuh - boarding - terbang ke Jeddah! Boleh la lepak-lepak sat..tapi tak boleh la nak ronda-ronda!


Hampir jam 6 pagi tapi kat luar dan macam pukul 9. Ibu ambik gambar ni nak post kat FB, tapi sampai ke sudah tak lepas! Wifi airport pun ada masalah hahahaha


Pukul 7 pagi, dah bertolak ke Jeddah. Yang lelaki bertukar pakaian ihram di Dubai. Sebabnya, kami akan terus ke Mekah. Makan niat ihram adalah di dalam kapal terbang. Jangan risau pasal miqat kat mana, memang pilot akan umumkan. Contohnya dalam penerbangan ibu, pilot bagitau lagi 10 minit kita akan melepasi kawasan miqat. So, boleh la berniat siap-siapkan...

Sampai Jeddah 850 pagi. Perjalanan yang lancar, alhamdulillah. Cecah saja muka di muka pintu kapal terbang, bahang panas telah terasa. Perrrghhh..... Terus dalam hati bersolawat dan berdoa saja. Moga Allah permudahkan segala-galanya.

Hati kat dalam ni, tak payah cakap la. Dia punya bunyi drum, kupu-kupu terbang, dupdap-dupdap, Allah saja yang tahu. Perasaan yang bercampur baur. Terharu dan terlalu gembiran Antara percaya dan tidak, ibu telah tiba di bumi penuh barakah. Bumi lahirnya seorang pemimpin yang paling agung!

Aku datang memenuhi panggilan-Mu Ya Allah (stop dulu, mata ibu dah bergenang!) 





2 comments:

mala said...

seronoknya ... ada rezeki nak jejak lagi ke sana

Zakiyah Zainon said...

akak dah kat oman kan...dekat la sikit dari malaysia ni hehehehe ada banyak blog, byk rakyat malaysia yang kat sebelah sana pi umrah beramai-ramai, konvoi naik kereta berfamily!

Related Posts with Thumbnails