Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Tuesday, November 26, 2013

#Cuti tahunan keluarga

Assalamualaikum.

Menjadi kebiasaan ibu sejak menjadi orang Johor, Aidiladha adalah cuti panjang ibu untuk balik ke Kedah. Lepas ni mungkin ada perubahan dalam giliran balik Kedah. Tahun depan kakak dah mula sekolah rendah. 

Kalau masa tadika, ponteng seminggu ibu tak rasa bersalah. Dah sekolah kebangsaan nanti, kena buat pindaan nampak gayanya!

Peluang balik ke Kedah selalu ibu dan ayah akan ambil peluang 'itu' sebagai percutian keluarga. Jimat belanja. Banyak tempat yang boleh disinggah sepanjang pergi-balik ke Kedah. 

Tahun lepas, ibu bawa anak-anak singgah ke Cameron Highlands. Walaupun 2 hari 1 malam saja, cukup untuk kami bergembira dan bersukaria bersama. Mengikut acuan dan kemampuan ibu dan ayah yang biasa-biasa saja.

Tahun ini, ayah sound awal lagi ajak ke Langkawi. As ayah wish, ibu pun buat la kerja ibu. Cari kereta, hotel dan buat bajet. Tambah seronok, balik kampung kali ini, ibu dapat duit 'kut' family...muahahahahaha..

Raya ke 3, kami berangkat ke Langkawi. Ibu ajak mak dan abah join sekali. Abah menolak, katanya tak larat nak jalan sana sini. Mak dan 3 adik perempuan ibu ikut sekali. Bersembilan kami bila campur dengan ibu berlima.

Ibu sewa Innova, RM110/day. Penginapan ibu sewa apartment RM120/day. Ada 3 bilik aircond, 2 toilet dan lengkap berdapur. Sebelah dengan kompleks Haji Ismail Group yang baru! Yang paling penting, kena ada swimming pool...

Lepas dapat kereta, masuk apartment sat untuk letak beg dan solat. 

Destinasi pertama adalah Cable Car. On the way ke sana, singgah makan kat kedai makan yang ada. Lapik perut yang dah berkeroncong. Time dah pukul 3 masa tu.

Maktok tak nak naik cable car. Dah naik katanya, gayat. Tinggallah maktok kat bawah sorang-sorang menunggu kami yang dah tergedik-gedik nak naik atas sana. 

Nak bagi anak-anak ibu rasa naik cable car dan tau - ini lah tempat dating pertama ayah dan ibu depa! hahahahaha




Ayah yang tetap 'cuak' tapi cover baik punya, sama masa first date (^_^)




Makcik (adik ke 3) bersama abang dan adik!


Naik terus ke stesen atas. Tak singgah sebab nak cepat. Hari dah petang kan. Lagipun stesen 1 tu tak dak apa sangat pun. Ibu lagi suka naik yang kat atas, boleh tengok view puas-puas. 

Nak mendaki dengan kaki dah tak dak peluang, naik dengan cable car pun dah dapat hilangkan rindu dendam pada hutan, awan dan gunung ganang!



Ibu, kakak, makcik dan maklang.




Makcik (adik ke 4 - bongsu) dan maklang (adik no 1).


Kembar dan kakak berguling-guling kat atas sana. Gambar semua dalam camera haahaha.. yang ada ni ibu snap guna iphone ibu. Tu yang picture ala-ala sendu... boleh la kan!

Menghayati keindahan alam dan merasai dingin kabus dan awan, hilang seketika stress ibu dengan kehidupan. Sambil lepak dalam kedinginan petang, ayah belanja makan aiskrim. Kat atas tu, makanan memang agak terhad dan sedikit mahal. Atas gunung la katakan!

Turun gunung, hari dah maghrib. Kat bawah kedai dah tutup dan lengang. Kesian maktok tinggal sorang-sorang. 

Sebelum balik ke apartment, kami singgah di HIG complex yang baru. Borong coklat dan survey harga barang untuk kawan-kawan. Ibu beli baju tidur dan seluar. Ibu ke Langkawi bawak napsack saja, penuh dengan baju anak-anak saja. Barang-barang ibu, yang penting saja ibu bawa.

Ibu plan nak ambik pakej Mangrove Tour. Harga memang murah gila kalau banding dengan masa cuti sekolah. Sewa sebiji bot memang murah dan cun dengan kekuatan ahli rombongan ibu.

Tapi, tu lah. Anak-anak ibu lagi suka mandi kat kolam renang dari naik bot yang depa tak boleh nak berendam. Bawak la depa turun berendam dalam kolam yang kosong, tak dak orang!



Muka kepuasan dapat terjun kolam.

Adik dan kakak enjoy habis. Abang pula macam mimpi ngeri. 3 kali dia terjun, kepala tenggelam dalam ayaq. Lepas tu terus tak nak masuk dah, main basuh-basuh baju dan kasut kat tepi kolam saja.



Our bonding time.

Alhamdulillah, walaupun percutian yang singkat sambil-sambil balik kampung saja, tapi quality time dengan keluarga tu yang paling berharga. Percutian ringkas yang tak semewah mana, berkadar dengan kemampuan kewangan dan masa yang ada.

Check-out apartment pukul 12 tghari. Sebelum hantar kereta, ibu bawa ahli rombongan pusing-pusing ke Pantai Cenang. Tengok pelancong naik belon yang di tarik boat. Tak dapat nak lepak dan singgah banyak tempat sebab hujan turun tiba-tiba dengan lebatnya.

Sebelum balik, singgah lagi beli barang di HIG complex. Borong barang-barang tambahan yang dipesan. Barang sendiri langsung tak di beli ;). Tak tau nak beli apa :P



Budak letih mandi kolam. Baju pun dah tak sama!

Sekian, percutian kami yang ada-ada saja untuk tahun 2013! Ayah sound nak pi tempat Atuk Din pulak next year. Kena simpan duit lebih banyak-banyak ni kalau ayah jadi bawak ibu dan anak-anak ke sana :P

Tak rugi kan kalau berangan-angan!

2 comments:

Rizziela said...

bestnya.. sy x pernah naik pun cable car

Zakiyah Zainon said...

hehehe..cubalah. masa naik ok lagi. Masa nak turun nanti, kembang jantung hahahaha gayat!
klu tunjuk mykad+mykid, dpt separuh harga tau...

Related Posts with Thumbnails