Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Thursday, August 15, 2013

#Kisah Raya 2013

Assalamualaikum.

Lokasi beraya puasa tahun ni sama macam tahun lepas. Kebiasaannya, ibu sekeluarga akan balik ke Melaka. Maktok dan adik beradik ibu ada jugak bertanyakan hal ibu beraya di mana tahun ni. 

Sejak balik umrah hari tu lagi paklong a.k.a abang ibu dok tanya "Adik raya mana tahun ni?". Dengan penuh sopan dan malu-malu, ibu menjawab " I ni kan menantu mithali, raya kat Melaka la. Kesian mak mentua i yang anak tinggal sorang (ayah). Kalau adik raya Kedah, sunyi la dia".


Gambar family Aidilfitri 2013


Untuk yang tak tahu, nenek (ibu mertuaku) hanya ada 2 orang anak iaitu ayah (suami ibu) dan Allahyarham Akmal, adik ipar ibu yang meninggal dunia pada 08.08.2009 (2 minggu sebelum Ramadhan).

Sejak berkahwin, ada beberapa kali ibu menyambut Aidilfitri di Kedah. Tahun pertama, masa kelahiran kakak. Ibu lahirkan kakak lagi 5 hari nak puasa. So raya tahun tu memang kat Kedah tanpa ayah yang kena kerja di hari raya.

Tahun 2008 dan 2009 ibu beraya di Melaka. Tahun 2010, ibu sambut Aidilfirti di Kedah sebab lahirkan kembar, 2 minggu sebelum Ramadhan. Nampak tak? Kalau nak raya kat Kedah, ibu kena beranak lagi laaaa....:P

2 hari sebelum raya, ibu balik ke Melaka bersama nenek dari Singapura. Ayah ajak lalu Second Link. Lengang dan sunyi, tak banyak kereta pun! Masa tu Singapore tak cuti lagi kan. First time ibu ikut Second Link, terkejut ibu tol dia mahal! Patutla orang jarang lalu. Tapi kalau Causeway sesak, terpaksa guna jugak la....

Sebelum balik Melaka, ibu dapat call dari WanTeh (adik nenek) memaklumkan yang isteri anak buah depa meninggal dunia sebab kanser. Nenek ada sound ajak ke Kuala Lumpur untuk ziarah. Tapi ibu pejam celik-pejam celik dok hitung masa dan tenaga. Akhirnya, nenek putuskan untuk ke KL pada hari raya saja!

Pagi raya, lepas makan-makan dan sesi mintak ampun, kami ke kubur dulu. Raya tahun ni 08.08.2013, genap 4 tahun adir ipar ibu meninggal dunia. Kebetulan pulaa...



Selesai tahlil, kami ke Paya Luboh beraya di rumah keluarga biras ibu. Jamah apa yang ada, pukul 1++ kami bertolak ke Kuala Lumpur. Sebelum bertolak tu, WanTeh call bagitau yang anak buah depa dah balik Teluk Intan, rumah mak mentuanya. Namun perjalanan tetap diteruskan menghala ke rumah WanTeh di Putrajaya!

Nenek dah plan, maka payah nak cancel. Lagipun nenek dah berhajat na bawakkan rendang itik yang dia tempah buat adiknya. Pertama kali, ibu berjalan raya sampai ke Putrajaya sana (^_^)

Melepak di Putrajaya sampai malam. Pukul 10++baru bergerak balik ke Melaka. Bergelimpangan dalam kereta depa lena. Ibu dok jadi co-pilot layankan biras ibu bawak kereta. Pukul 12 kot, selamatlah kami sampai ke Pengkalan Balak balik.




Raya ke2, biras ibu ada ajak ikut dia beraya di Payah Luboh lagi. Tapi ibu tak ikut. Kirim kakak saja ke sana. Mujur ibu tak ikut, pukul 12 malam baru depa balik. Mengkalau dak, mau letih ibu melayan budak kembar yang melasak sakan tu. Lasak kat rumah sendiri tak pa, ibu boleh bersilat suka hati ibu. Kalau kat rumah orang tu ada kena control sikit seni silat ibu tu hehehehehe

Raya ke3, kami bertolak ke Port Dickson menyertai rombongan pengantin. Anak WanTeh bertemu jodoh dengan orang sana. Lepas akad nikah di Masjid Bagan Pinang, kami ke rumah pengantin di Taman PD Utama.

Esoknya, Ahad kenduri pulak. Maka malam tu kami bermustatinlah di Port Dickson. Mujur ibu dapat cari homestay untuk kami sekeluarga. Tak dan nak beraktiviti pantai pun. Memang betui-betui makan kenduri!

Sekian, kisah raya ibu yang ala-ala saja....

Wednesday, August 14, 2013

#Recap : Main masak-masak Ramadhan 2013

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, sebulan Ramadhan 2013 yang lepas, ibu berjaya mengawal diri dari membeli juadah di Pasar Ramadhan (PARAM). Ibu gigih memasak sendiri juadah berbuka walaupun ianya sangat simpleeee sekali! 

Tak kisah la kan, janji masak sendiri! hehehehe

Eh..ada sekali beli kat PARAM tapi lastday. Tu pun bukan ibu yang beli. Ayah yang pi beli. Kira masih bertahan jugak la tak jejak PARAM kan? (^_^)

Alasan tak nak masak sebab malam tu sebab malam lepas berbuka dah nak masuk Singapore. Esoknya ibu dah mula cuti raya. Dapur dah siap cuci, maka aktiviti memasak pun perlu diberhentikan seketika. Boleh la kann...

Semangat masak juadah untuk berbuka berkobar-kobar sebab ibu dah ada geng berbuka bersama iaitu kakak. 

Ayah??? Bukan dia tak puasa, tapi ayah kerja dan berbuka di opisnya sokmo. Tak sampai 3 kali kami berbuka bersama uhukkk! Mujur dapat bini hati kental.....

Hari first puasa, ibu cuti. Tanya kakak nak berbuka apa? Dia request bubur kacang 'dereyan'. Sebagai sokongan kakak berpuasa, ibu pun tunaikan permintaan kakak. Pi KipMart cari durian, boleh tak dak! Yang sebelum puasa, penuh bersusun-susun, hari ni boleh sebiji pun tak nampak.


'Melilau' jugak la ke sana sini demi durian. Akhirnya, jumpa juga sebua gerai di Masai yang masih menjual durian walaupun bilangan durian tu sikitttt sangat! Angkut 3 biji, buh dalam bubur sikit saja. Lebihnya belasah makan masa sahur Ramadhan ke berapa ntah! hehehehehe

Cabai tumis tu memang kegemaran ibu. Masa kecik-kecik dulu, maktok pasti akan sediakan cabai tumis untuk naikkan selera makan terutamanya masa sahur. Ada cabai tumis dengan nasi goreng..pergghhhh!!! Terangkat!



Everyday, ibu akan tanya kakak nak berbuka apa. Saja follow selera dia kan. Ibu buat macam tu since last year lagi as a part of my roll to encourage her untuk terus berpuasa. Alhamdulillah, kakak enjoy dan bersemangat setiap hari! 

Kalau nak senang dia bangun sahur pun sama. Tanya dia nak makan apa! Kalau kena menu yang dia request sebelum tidur, cepat saja dia bangun. Kalau menu ala-ala....perang jugak la dengan ibu! Selalunya, kami bersahur dengan apa yang ibu masak semasa berbuka ;)

Ibu noticed yang kakak sangat suka makan makanan yang berkuah especially sup. Memang dia hirup habis. Kembar pun sama. Sampai tahap menghirup kuah dipinggan! Seronok tengok anak-anak makan sampai macam tu sekali. Tu yang ibu lagi bersemangat nak memasak tu :P

Ibu jarang masak nasi berlauk. Ibu rasa 'renyah' dan remeh nak sediakan banyak menu. Sebab tu ibu prefer masak menu yang se'mata' saja macam bihun sup, mee siam, kutiew tomyam, spegetti etc.

Sekali saja ibu masak nasi berlauk masa birthday twin. Ibu beli siakap, buat stim. Sayur bayam as requested by kakak dan sambal kicap untuk ibu cicah dengan ikan stim. Tapi twin pun sama naik cicah cili kicap ibu huhuhuhu





Ada sekali tu, tetiba rasa nak makan nasi tomato! Google resepi sebab tak berapa nak ingat bahannya. Balik, teruih menumis nasi, siang ayam, potong timun dan nanas buaut acar, goreng ayam then masak merah. Fuuhhhh....dan jugak berbuka dengan nasi tomato hasil silatan ibu di dapur!

Setiap hari bekerja, ibu akan masak. Kalau weekend pulak, ibu gantung kuali! Hahahahaha..orang lain terbalik kot. Weekend la hebat memasak, iya dak?

Sebabnya, setiap hujung minggu, ibu akan balik ke Singapura. So, makanan berbuka ibu tertakluk pada tekak nenek nak makan apa. Ibu ikut saja. Kalau nenek suruh masak apa yang dia nak makan,  ibu masak. Menantu mithali la katakan....hehehehe




Kalau nak beli kat PARAM, bukan semua sedap. Bersih belum tau lagi macamana kan? Baik masak sendiri. Tak sedap pun, kita tak sakit hati! Sendiri masak, sendiri telan :P. Air tangan kita buat keluarga kan dapat mengeratkan kasih sayang..




Hujung-hujung Ramadhan, ibu ada buat kenduri sikit. Sedekahkan roti john pada kawan-kawan buat berbuka. Tokey roti john yang merangkap suami opismate ibu buat roti john special untuk ibu buat berbuka. Alhamdulillah! Tapi  malamnya, sebelum balik Singapore, kami singgah Tecso beli barang dan pekena KFC pulak! Bukan ibu, kakak yang nak!

Ada 2 kali ibu berbuka dengan KFC. Sekali lagi sebab ibu migrain. Offer kakak berbuka KFC, laju saja 'nak' nya! Balik opis terus singgah KFC, beli drive-tru......kalau offer hari-hari pun depa nak menu ni! Lingkup ibu!

Sekian sahaja menu berbuka yang berjaya ibu buat sepanjang Ramadhan ni. Now tengah puasa ganti pulak. 12 hari (awal dan hujung bercuti) maaaa....Lepas ni ibu buat entry menu berbuka puasa ganti pulak! 

Jom, pakat ganti puasa awal-awal! Nak ubah, tak mau ganti puasa last minutes lagi, insyaAllah. 

Sapa yang tak perlu ganti-ganti, boleh la puasa 6 kan ;). Sama-samalah kita menambahkan amal dan berubah ke arah yang lebih baik, insyaAllah!

Wednesday, August 7, 2013

#E7 - Aktiviti di Mekah S2

Assalamualaikum.


Sebelum ke Mekah, ibu ada berniat nak cuba puasa di sana. Kena pulak masa tu adalah musim panas, ibu lagi nak cuba sebab nak rasa macamana tahap hausnya. Alhamdulillah, ibu dapat berpuasa pada hari Isnin bersamaan 17 Rejab!


Mungkin kerana hajat dihati iu nak merasa cubaan berpuasa di musim panas, maka Allah baig suasana yang betul-betul panas. Siang harinya, sangat membahang. Walaupun panas, ibadah umrah tetap di jalankan. Lepas tawaf tak minum ayaq....aduusssss! Nampak tong ayaq zam-zam ais tu macam nak pi peluk!

Malamnya berbuka di Masjidilharam. Ibu bawak bekal buah pear, makan semasa berbuka. Lepas Isyak, baru balik bilik dan makan nasi. Cuaca pada malam tu bertukar. Dari siangnya yang panas terik hingga bahang panas menusuk hidung, namun malamnya sangat sejuk dan selesa. Mungkin Allah bagi hadiah pada ibu lepas berjaya harungi cuaca panas di siang harinya. Mungkin....itu rasa ibu!

Kenangan di Jabal Tsur

Banyak nasihat yang ibu dapat, cuba untuk khatam quran di sana. Pada akal ibu, sempatkan nak khatam quran dalam masa 12 hari saja?

Ibu mula membaca quran pada hari ke 2. Selepas solat Subuh, ibu mula membaca. Lenguh bersila, ibu bersimpuh. Lenguh bersimpuh, ibu cari tiang bersandar dan melunjur. Bosan bersandar cari kerusi duduk di depan mengadap baitullah.


Terperangkap di Hijr Ismail (atas)


Sungguh asyik rupanya membaca quran di sana. Ada satu pagi, ibu berjaya menghabiskan 2 juzuk al quran. Langsung tak rasa penat dan kering tekak. Habis semuka, angkat muka pandang Kaabah. Sambung balik membaca. Habis semuka lagi, pandang semula Kaabah. Nikmat yang tak mampu diucap.

Kalau dah mai rasa malas, ibu tidur saja. hehehehehe

Sepanjang ibu di sana, dapat ibu perhatikan Al Quran memang menjadi bacaan utama masyarakat Mekah. Berselisih dengan pemuda-pemuda Mekah, Al Quran pasti ada bersama mereka. Staf hotel ibu menginap pun sentiasa membaca al-quran di lobi. Tasbih tak lepas di tangan. Hebatkan!

Apapun, bak kata mutawif yang mengetuai ziarah ibu di sana, di Mekah lahir semulia-mulia, hamba Allah iaitu Nabi Muhammad SAW, dan di Mekah juga ada manusia yang jahat,  Abu Jahal. Faham maknanya?

Selain itu, tawaf sunat pun boleh dibuat. Kalau nampak dataran Kaabah lengang, cepat-cepat la turun. Selalu ibu akan tawaf bila sampai saja ke masjid. Kebiasaannya, kalau masuk masjid kita buat sunat tahiyatulmasjid, tapi di Masjidilharam, masuk terus tawaf sunat.




Lepas solat pun boleh nak tawaf sunat. Tapi kalau time lepas subuh, maghrib dan isyak, memang penuh dan sesak. Semua nak cari teduh kan! hehehehe 

Selalunya 30 minit sebelum masuk waktu solat, kawasan Hijr Ismail akan dikosongkan. Kalau ada lagi jemaah wanita yang masih tawaf, polis akan 'halau' jemaah wanita untuk masuk ke kawasan solat nisa'. Time ni jeles bebenau dengan orang lelaki sebab depa boleh solat dekat sekali dengan baitullah!

Kalau nak shopping, untuk buah-buah kering macam kurma, aprikot, kismis dana seangkatan tu elok beli di Madinah. Lebih banyak pilihan dan segar. Kat Mekah pun ada, tapi limited sangat. Jubah di Mekah pun tak kurang cantik. Kat Madinah pun banyak pilihan. Tapi kalau nak jubah bermanik labuci, elok beli di Mekah, di bawah Hotel Safwa. Banyak kedai kat dalam tu.  

Harga boleh kurang dan banyak pilihan warna. Peniaga pun tak kalut sangat. Tapi biasa la depa, asal tanya harga, teruih depa tanya "Berapa helai?". Kena pandai tahan depa. Cepat saja depa nak bungkus padahal harga pun tak bagitau lagi berapa. hehehehehe





Di Mekah ibu banyak beli souvinier. Ibu beli perfume di dalam kedai bawah Safwa Hotel. FM ibu beli masa di Masjid Hudaibiyah. Kalau tasbih biji kayu koka tu memang merata-rata, kat mana-mana ada!

Ibu juga berpeluang ke ladang unta. Mulanya, dok imagine lagu mana rupa ladang unta? Rupanya, ladang-ladang tu bersepah di sepanjang padang pasir masa nak ke Masjid Hudaibiyah tu. Pilih saja nak singgah ladang yang mana?

Bau hamis unta memang sangat menyengat! Mula sampai di ladang, memang tak boleh nak nafas. Haaaarruummmmmm...sekali! Dah 3-4 minit, baru boleh imune dengan keharuman yang ada tu. Boleh la turun nak posing depan ladang. 




Kat situ, ada jual susu unta fresh. Perah, terus masuk botol. Sebotol 5 riyal kalau tak salah ibu. Ada yang beli terus minum dan sedap katanya, lemak bersari macam susu Dutch Lady. Tapi ibu tak minum. Bukan tak lalu, rasanya kalau susu tu dimasak dulu ibu yakin sikit nak telan.

Itu antara tempat-tempat yang sempat ibu ziarah. Banyak lagi sebenarnya bergantung pada travel agency yang kita pilih tu. Kalau google, banyak tempat yang boleh dilawati! Cuma masa saja tak mengizinkan. InsyaAllah, lain tahun kita pi lagi. Kalau melawat semua sekali harung, next time nak pi tang mana pulak, iya dak! hahaahahah

Pada sesiapa yang pertama kali nak pi umrah dan terbaca tulisan ibu ni, harap dapat membantu depa nampak suasana di sana. Pi sana, pulun buat ibadah banyak-banyak. Pulun la sedaya yang boleh. 

Bak kata maktok, kita ni orang susah (keluarga ibu la). Kalau dapat pi sana, pulun sungguh-sungguh. Dulu maktok dapat buat 13 kali umrah (tahun 2007). Kalau tak larat nak buat umrah, buatlah tawaf sunat sebanyak yang boleh. Tawaf hanya boleh dilakukan di Masjidilharam. Tak dak kat tempat lain. Jadi, masa ada kat sana, pulun betui-betui.




Batu tanda Tanah Haram. Niat umrah sebelum melepasi batu ini.



Buatlah solat sunat sebanyak yang boleh. Di Masjidilharam, tiada waktu yang haram solat. Kalau biasa, sebelum maghrib atau lepas asar dan subuh adalah waktu dilarang  solat sunat, tapi di Masjidilharam, boleh belaka. Buat la. Jangan lepaskan peluang! Tapi ingat, hanya di Masjidilharam tau, bila pi Madinah ianya kembali kepada biasa (bab solat sunat).

Jangan lepaskan peluang untuk solat jenazah. Sepanjang ibu kat sana, tiap-tiap lepas waktu solat akan ada jenazah yang disolatkan. Maka ambiklah kesempatan yang ada tu. 

Lagi satu bab bersedekah. Ringan-ringankanlah tangan hulurkan sedekah. Kat sapa nak bagi? Banyak pakcik-pakcik tukang sapu dan cleaner dalam masjidilharam tu. Hulur la walau seriyal dua (kalau ada banyak bagi banyak), insyaAllah Allah akan gandakan rezeki lain buat kita.






Kat sana, bab sabil ni memang banyak. Boleh kata setiap malam balik masjid lepas Isyak akan ada orang yang edarkan roti. Roti kosong saja pun. Yang ibu perasaan, orang yang edarkan tu berkerusi roda tapi ada pembantu yang akan angkat dia bawak turun kereta pajero dia, dan dia akan hulurkan roti dibantu beberapa pembantu yang lain.

Masa tawaf pun banyak yang buat kerja cari pahala. Selain sedekah kurma, ada yang dok pegang botol dan cawan hulur pada jemaah yang tengah tawaf. Ada yang dok hulur kotak tisu untuk jemaah lap peluh. Semua pakat berebut nak dapat pahala. Maka, kita pun bila pi sana, berebut lah buat sama setakat yang boleh.

Tuesday, August 6, 2013

#Salam AidilFitri

Assalamualaikum



Terima kasih pada semua!
Yang sudi menyinggah dan membaca.
Andai ada tulisan ibu yang tidak menyenangkan anda, 
ampun dan maaf ibu pinta. 

Yang baik datangnya dari Allah Taala,
Yang buruk adalah dari kelemahan ibu sendiri.
Yang elok buatlah teladan.
Yang buruk jadikan panduan.

Moga kedatangan lebaran ini disambut dengan penuh bermakna.
Moga Ramadhan yang dilalui,
dapat mendidik hati dan jiwa kita untuk 
menjadi manusia yang lebih baik dan bertaqwa!

Berhati-hati di jalan raya!

Salam penuh kasih sayang
-Zakiyah Zainon-

(^_^)

Monday, August 5, 2013

#E6 - Aktiviti Di Mekah

Assalamualaikum.

Sepanjang di Mekah, ibu hanya berjaya melakukan 7 kali umrah. Itu pun dah alhamdulillah. Tiap-tiap hari lebih kurang jam 7 pagi, group keluarga ibu akan berkumpul di bawah hotel dan naik van ke miqat Tanaaim untuk niat umrah.  La ni tambang dah 10 riyal. Dulu kata maktok, 5 riyal saja. Lepas ni tak tau la berapa pulak!


Teksi kat sana memang class. Camry jadi teksi bersepah-sepah! Kalau ramai macam group ibu ni boleh pilih teksi jenis MPV. Innova kat Mekah jadi teksi. Ada jugak van dan kereta buruk tahap prebet sapu . Merasa jugak kami naik van buruk tak boleh tutup pintu. Tuan dia saja yang tau cara nak tutupnya. Tambang tetap sama, 10 riyal jugak naaa...

Ibu ada jugak niat di tempat lain masa ziarah, antaranya di Jaaranah dan Masjid Hudaibiyah.


Masjid Siti Aisyah, Tanaaim

Buat umrah di musim panas memang sangat menguji. Walaupun Malaysia ada cuaca panas yang melampau, tapi tak la panas semelampau di Mekah. Sorry la, ibu guna perkataan melampau untuk membayangkan betapa hangatnya cuaca kat sana. 

Ya Allahh....mulut ni bertahan saja tak mau bersungut - panas, hangat, kering, lapaq ayaq! Cuma ibu kenangkan, itu baru panas dunia. Panas neraka??? Semua sungutan yang ada tu, telan masuk dalam perut saja!



Pukul 8 pagi!

Selain buat umrah, ada juga sesi ziarah. Hari ke 3 kot, kami dibawa ke Jabal Tsur, kemudian ke Jabal Rahmah, tengok kawasan padang Arafah yang luas, terus melawat masjid di Jaaranah untuk niat umrah. Sepanjang ke Jaaranah, dapatlah ibu lihat khemah-khemah wukuf  dan tempat melontar masa musim haji. Tak sabar nak tunggu saat nak jejak kaki ke situ.

Projek keretapi dari Mekah ke Mina (kalau tak salah ibu) dah siap dan katanya boleh digunakan pada musim haji ini. Tapi keretapi tu bukan untuk jemaah Malaysia dan tambangnya jugak agak mahal. Ibu lupa berapa. Kalau tak salah, cecah ratus jugak la!





Satu keinginan yang ibu simpan, jika ada rezeki dipanjangkan umur dan masih bertenaga, ibu ingin sekali mendaki Jabal Tsur dan naik ke gua Hira'. Saki baki semangat pendaki tegar masih ada dalam diri ibu hahahaha... 



Tapak kaki ibu ni dah lama teringin nak mendaki. Maklumla, sejak berumahtangga ni, minat ibu terpaksa diketepikan demi keluarga. Masa sampai di Jabal Rahmah, ibu tak tunggu orang lain dah. Mutawif bagi time 20 minit saja kot, teruih ibu panjat dulu. Elok ibu dah sampau puncak, baru nampak adik-adik dan sepupu ibu naik sama. Hilang jugak rindu mendaki walaupun Jabal Rahmah hanya beberapa ratus meter saja tingginya! 

Tapi, kalau ada yang nak panjat. hati-hati. Bukit kat sana berbatu dan berpasir. Licin sekali. Pulak tu padat dengan manusia yang berpusu-pusu nak naik ke sana. Makcik-makcik arab yang besaq-besaq jalan bertongkat pun naik tau! 

Bayangkan kalau depa jatuh atas kita, atau tertolak kita. Kena pandai cari jalan yang kurang orang guna, tapi biasanya sedikit curam dan berbahaya. Hati-hati la. Masa ibu dah turun, katanya ada yang cedera di atas sana. Terjatuh dan berdarah kepala.....



Tak sampai 10 minit, Jabal Rahmah berjaya ditawan!

Ibu merasakan selama 8 hari di Mekah adalah sesuatu yang sangat indah. Indah sekali bila hampir 90% ingatan kita hanya tertumpu untuk beribadah. Nak pejam mata untuk tidur, plan untuk umrah dan ibadah esok dah ada. Buka saja mata, terus 'celapak' ke toilet, bersihkan diri langsung bergegas ke masjid.

Ya Allahh.....sesungguhnya ibu sangat rindukan rasa itu. Saat bila minda hanya ingatkan ibadah. Hati nak ke masjid. Berlawan dengan maktok sapa yang akan khatam quran dulu. Tiap-tiap waktu akan tanya "mak baca tang mana dah?", sebab tak mau kalah! hehehehehe

Tipu kalau ibu kata langsung tak bershopping di sana. Namun, bab shopping tu hanya sambil-sambil saja. Balik masjid, singgah cuci mata kat kedai-kedai yang ada. Tengok-tengok mana yang berkenan. 

Panjang pulak ek....ok nanti ibu sambung lagi kisah Aktiviti Di Mekah ni!

Related Posts with Thumbnails