Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Monday, April 28, 2014

#Bukit Kita

Assalamualaikum.

Almost seminggu tak update blog.  Janji sokmo nak berubah. Tapi tu lah. Payah sungguh nak istiqomah. Jangan kata bab ibadah, bab update blog pun payah! 

Nyampah jugak dengan diri sendiri! (boleh gitu?) Back la to cerita ibu. Eh, cerita kami....

Dekat dengan rumah ibu ada sebuah taman tasik. Nama rasminya Taman Tasik Perdana Tak la besar sangat sebab ada lagi satu taman tasik yang besarrrrr. Tempat tu selalu digunakan untuk Pesta Layang-Layang Antarabangsa. Kalau korang update, pesta tu akan ada setiap tahun dalam bulan Februari. 

Bukan nak cerita pesta layang-layang atau bukitnya. Ibu nak share kisah bukit kami di taman tasik kecik kami saja.

Kebiasaan kalau ada masa lapang dan mood rajin ibu baik, ibu akan bawak anak-anak ke sini. Biasanya, kami akan pusing taman tu seround dua, then kami akan lepak di suatu tempat. Dapat jugak la keluarkan peluh dan bagi kanak-kanak ni penat. So, malam nanti depa akan lena awai (harapnya lah). Tapi kadang-kadang, depa lena lambat jugak. Ibu yang lena dulu hehehehe

Habis pusing tasik, kami akan mendaki sebuah 'bukit' di tepi tasik. Kat atas tu ada sebuah kerusi batu. Selalu, ibu akan bawak bekal masa jogging. Sebotol air adalah wajib dan makanan-makanan lain samada buah, biskut, jajan atau coklat.


Abang dan adik makan cekelat!


Kami akan ber'picnic' kat atas tu sambil sembang-sembang. Sambil makan, sambil la ibu kena menajwab soalan-soalan yang tak pernah jemu abang, adik dan kakak ulang tanya! Jawab sajalah ibu oiiii...selagi terdaya!

Ada satu masa, ibu cuba pindah tempat lepak kami ke lokasi lain. Saja nak ambik view lain pulak. Tapi kanak-kanak ni macam tak gembira. So, ibu ajak la depa jalan ikut denai yang ada, di luar laluan jogging kebiasaan kami. Pusing kot jalan lain.

Banyak pulak soalan, Kenapa ibu jalan sini? Ada apa ibu kat sini? Alahaiii..payah sungguh kalau dah biasa dengan satu jalan saja. Walaupun banyak soal, depa tetap enjoy!

Akhirnya jalan baru kami itu akan bertemu dengan tempat lepak kami yang biasa. Walaupun datang dari arah lain, depa dah cam!



"Ibuuuuuu....tu...tuuu!". Kakak punya jerit sambil tarik tangan ibu paksa ibu tengok apa yang dia tunjuk.

Lapaq ayaq lepas dok naikturun-naikturun bukit depa.


"Apaaaa?!". Biasalah soalan ibu. Maklumlah ibu garangkan! hehehehehe

"Tuuuu...bukit kitaaaaa! Jom la ibu!".

Belasah! Mujuq tak dak orang naik bukit tu. Kira kalau ada orang lain lepak kat atas tu, mau depa ni pi halau. Dah cop dah bukit tu bukit kita! Lepak tang lain tak kena dengan jiwa. Bukit tu jugak yang depa sukaaa..


Seronok bukan main dapat naik bukit depa!

No comments:

Related Posts with Thumbnails