Nuffnang

Tempah hadiah istimewa

Monday, January 20, 2014

#Beauty and the Beast

Assalamualaikum

Bersiaran lagi kita. Dari dalam kelas ni hahaha sambil tunggu students siapkan kerja, ibu godek apps kat iphone. Nampak apps Blogger. Terus rasa nak merapu.

Ok, tajuk saja dah propa!

Huhu

Kisah 1

Ibu nampak adik sangat suka dengan haiwan. Kalau dia tonton Animal Planet, senyap saja dia tekun perhatikan kelaku haiwan dalam rancangan tu.

Adik suka tiru aksi harimau atau kucing. Suka sangat dia mengusik abang dengan aksi sebegitu. Kadang-kadang, penuh dengan ekspresi pak belang. 

Risau jugak ibu tengok bila berlebih dia beraksi. Dah macam watak Rusdi Ramli dalam cerita Waris pun ada..

Dia kenal dan tahu nama hampir semua binatang. Tapi bila sampai kat harimau bintang, dia akan panggil "haiwan". 

Walau berkali-kali ibu bagitau namanya, tetap jugak kalau nampak Cheetah atau Leopard adik akan sebut "haiwan".

Aksi dan bunyi "haiwan" tu tak payah ajar la. Memang sebiji dia tiru macam yang dia tengok dalam tv.

Hohoho

Kisah 2

Satu hari di bulan Disember, hampir-hampir dengan Krismas, ayah ada off time weekend. Sebenarnya hari anniversary ibu dan ayah. Ayah ambik cuti on that day!

Terus ibu paksa ayah jalan-jalan. Bukan jalan-jalan nak honeymoon sempena anniversary tapi jalan-jalan keluarga ke Ikea. 

Lama sungguh rasanya ibu tak jejak kaki ke sana. Tiap-tiap minggu lalu depan dia saja masa on the way nak jemput ayah balik kerja.

Lama dah simpan dendam nak ke situ.

Ubat nak bagi kekanak ni diam dalam troli adalah bagi umpan mainan. Capai softtoy Ikea yang ada. Kena pulak anjing saja yang ada masa tu.  Anjing pun boleh laa..patung kan!

Adik apa lagi, semua aksi dog dia buat. Dah buat, jerit pulak paksa ibu tengok aksi dia tu.

Akhirnya, lalu la kat tempat sekotak kawan-kawan anjing tu. Ada macam-macam lagi haiwannya. Ada hippo,  elephant, musang la (yer kot) dan lain-lain.

Dalam banyak-banyak tu, boleh pulak adik nampak ular. Terus dia campak dog yang dari tadi dia main sambil jerit .
" ibuuu... adik nak pyhtonnnnn!!! ".

Sampai akhirnya, ibu terpaksa beli ular tu sebab beria-ia sangat dia jerit nak!




Ini kisah lain pulak.

Kadang-kadang terlepas juga suara halilintar ibu. Bila terpekik, baru depa dok diam. Tapi memang tak bagus kita marah jerit kat anak-anak. Sekali sekala boleh la pakai tektik tu kalau cara baik dah tak jalan.

Paling sadis kan, bila nanti anak-anak main dan berlakon balik aksi marah kita  tengah marah tu.

Baru nampak. Lahaiiiii....buruknya contoh yang ibu berikan pada anak-anak. :(

Time tu sangat menyesal. Huh!

Adik ada kehebatan bab memujuk kalau nampak ibu nak hangin. Pujuk sambil menggoda pulak tu. Bodek pun ya! Kalau kita marah, cepat dia tukar topik dan tersengeh. 

Satu hari ibu suap depa makan. Macam biasa depa buat main-main kan. Maka volume suara ibu pun tertinggi la sikit. 

Adik yang duduk mengadap ibu macam biasa, tersengeh sambil pandang muka ibu yang mula nak tukar warna.

"Ibu...ibu...", adik panggil sambil pegang pipi ibu.

"Diam-diam la. Adik nak tengok mata ibu".

Sungguh-sungguh dia belek.

"Ibu...mata ibu macam haiwan laaaa".




Apakah maknanya tu duhai anak!?

Nampak sangat ibumu yang bengis macam Cheetah kan???


p/s : mula karang pukul 12, pukul 3++ baru habis! Karang guna iphone la katakan. Asyik salah tekan saja..

Sekian....

Wednesday, January 15, 2014

#Kisah Awal 2014

Assalamualaikum

Selawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad SAW.

Lama blog ini tidak berupdate. Hidup ibu sedikit kalut di tahun 2014. Masih dalam suasana menyesuaikan diri dengan tugas  sediaada dan tambahan kerja di tahun 2014.

Kerja ibu masih berjalan seperti biasa. Kini ibu sudah dikeluarkan dari zon sejuk beku. Baru nak panaskan badan selepas sekian lama berehat dan bertenang. Dua tahun ibu dalam zon selesa dan aman. Sungguh nikmat rasanya hidup tanpa tekanan.

Dari pandangan satu sudut, memang terasa seronok. Tapi dari sudut yang lain,  nampak sedikit ketinggalan. Tapi ibu tak kisah sebenarnya tertinggal akan hal-hal kerja sampingan, asalkan tugas utama ibu sebagai pendidik tidak di'sejuk beku'kan sudah.....

Rutin sebagai ibu jugak bertambah. Kakak sudah darjah 1. Abang dan adik sudah mula ke tadika. Maktok kata masih terlalu awal untuk kembar bersekolah. Tak mengapalah pada ibu, awalkan mereka dalam mencari ilmu...


Seawal pagi ibu dah berpeluh. Siapkan anak-anak ibu ni. Semua sekolah pagi, maka berperanglah ibu sendiri. Pertolongan ayah di pagi hari sangat membantu. Kalau lepas ni ayah kerja tukar shift, ibu kena dua kali ganda ligat lagi la nampaknya.


Seawal 730 ibu dah kena keluar rumah sebab sekolah abang dan adik bermula pada 745. Ada hikmahnya jugak! Kalau dulu lagi rekod thumb print ibu semua sipi-sipi nak pukul 8. Ada jugak yang terbabas pun (^_^).

Kakak sekolah agama pagi, sekolah kebangsaan sebelah petang. Masa balik kakak ada yang 630 petang, ada yang awal sikit. Awal pun pukul 6 jugak!

Humang pi humang mai, maghrib jugak la sampai ke muka pintu rumah. Masak memasak sekarang ni memang ke laut la. Dapat masak seminggu sekali pun kira ok dah tu.

Oklah, nanti ibu sambung merapu! 

Oppsss..lupa nak bagitau! Sekarang ni ibu 'kena' jadi pegawai kanan balik! Lepas ni banyak masa la ibu nak update blog...

Sekian, dari pegawai kanan yang punya banyak masa untuk menulis blog!

Cheers babeh!!

Friday, January 3, 2014

#Jumaat 2014

Assalamualaikum

Johor dah mula cuti hari Jumaat dan Sabtu.

Pembuka 2014, terus ada kursus pendek.



Related Posts with Thumbnails